Що таке Дата-центр і навіщо він потрібен бізнесу?

дата-центр

Центр обрОБКИ ДАНИХ

Дата-центр (ЦОД) — це спеціальний об'єкт для зберігання та обробки даних із пов'язаною відмовостійкою інженерною та ІТ-інфраструктурою. У Дата Центрі розміщується серверне та мережеве обладнання з підключенням до швидкісних внутрішніх та зовнішніх мереж для прийому та передачі інформації.

Сучасні дата-центри є точками комунікації, де забезпечується функціонування важливих додатків та сервісів у галузі бізнесу, науки, медицини та інших сфер діяльності. Дата-центри мають високий рівень відмовостійкості, можуть працювати в умовах підвищеного навантаження і при аварійних ситуаціях. Всі сучасні ЦОД відрізняються надійністю будівництва, безпечною інфраструктурою, резервуванням активного та пасивного обладнання, швидкісним доступом до Інтернету.

Простими словами, дата-центр (ЦОД) - це надійний та безпечний "будинок для ваших серверів".

Послуги дата-центру необхідні компаніям, діяльність яких безпосередньо залежить від безперебійного зберігання та обробки великих обсягів інформації, забезпечення для користувачів високої швидкості доступу та максимальної продуктивності. Вони відіграють важливу роль у підтримці цифрової економіки та нових технологій, таких як Інтернет речей (IoT), штучний інтелект (AI) та машинне навчання (ML). ЦОД забезпечують роботу багатьох сервісів та додатків, які використовуються щодня мільйонами компаній та людей по всьому світу.

Важливо відзначити, що дата-центри мають велике значення для бізнесу та суспільства загалом і є важливим елементом інфраструктури Інтернету та сучасної економіки, забезпечуючи роботу багатьох сервісів та додатків.

Технології, що застосовуються в дата-центрах

Високотехнологічна інфраструктура, яка забезпечує безперебійну роботу обладнання в центрі даних – головна характеристика сучасного дата-центру. Для цього майданчик обладнується системами клімат контролю, безперебійного електроживлення, безпеки, доступом до мережі Інтернет, що багаторазово резервується, та іншими системами життєзабезпечення.

Основними характеристиками надійного дата-центру є:

  • наявність спеціальної будівлі для розміщення майданчика;
  • гарантована система електроживлення та кондиціювання;
  • промислова система вентиляції;
  • система автоматичного пожежогасіння;
  • наявність охорони та контролю доступу;
  • наявність дизельного генератора;
  • доступ 24/7 до серверного обладнання як для персоналу, так клієнтів.

Часто data center розміщуються безпосередньо поблизу точки присутності декількох операторів зв'язку або вузла зв'язку, щоб забезпечити моментальний обмін гігантськими обсягами даних і швидке завантаження інформації з будь-якої точки світу.

Навіщо дата-центр потрібен бізнесу?

На перший погляд, питання здається простим, адже сервера та інше обладнання для роботи необхідно десь розміщувати, але навіщо будувати для цього цілі будівлі, якщо можна обійтися серверним приміщенням? Насамперед, відповідь полягає в економічній вигоді. Консолідація обчислювальних ресурсів та засобів зберігання даних у ЦОД дозволяє зменшити загальну вартість експлуатації IT-ресурсів.

Переваги послуг, які надає дата-центр:

  • відсутність необхідності створення власної інфраструктури;
  • скорочення витрат на адміністрування;
  • зменшення орендної плати у зв'язку з відсутністю займаної серверами площі;
  • перерозподіл навантажень з метою більш оперативного вирішення бізнес-завдань;
  • знижки на інтернет-підключення, оскільки ЦОД має власні підключення до основних Інтернет-вузлів.

Іншими словами, розміщення серверів у надійних дата-центрах не тільки забезпечує безпеку, цілісність та захист даних, а й оптимізує фінансові витрати кожної окремої компанії.

Основні послуги дата-центру

  • Оренда серверної стійки чи шафи – дозволяє замовнику мати повний контроль над своєю інфраструктурою. Є можливість орендувати цілу шафу (стійку) або її половину. Послуга оренди стійки в дата-центрі підійде тим компаніям, серверне обладнання яких має високе навантаження та потребує ізольованої установки від інших замовників послуг ЦОД.
  • Колокейшн (colocation) – надання послуг із розміщення серверного обладнання клієнтів. Колокація є орендою місця в стійці для серверів і мережевого обладнання поруч з іншими замовниками.
  • Виділені сервери (dedicated servers) - надання послуг з оренди серверів, які можна налаштовані під конкретні потреби замовника.
  • Хмарні послуги - надання послуг зі зберігання, обробки та управління даними у хмарному середовищі. Дата-центри надають обчислювальні ресурси та інфраструктуру для хмарних сервісів, таких як зберігання даних, віртуальні сервери у хмарі та інші. Хмарні послуги дозволяють замовникам швидко масштабувати свої бізнес-процеси, зменшити витрати на придбання та підтримку власної інфраструктури та забезпечити високу доступність та надійність своїх сервісів.
  • Резервне копіювання та відновлення даних (backup and recovery) - надання послуг із резервного копіювання та відновлення даних замовника. Це високоефективні та безпечні рішення для зберігання та відновлення даних, які дозволяють мінімізувати ризики втрати або пошкодження даних.
  • Управління та моніторинг інфраструктури (infrastructure management and monitoring) - надання послуг з управління та моніторингу інфраструктури замовника, включаючи сервери, мережі, сховища та інші пристрої. Клієнти отримують високий рівень доступності та надійності інфраструктури, надаються звіти та аналітичні дані для управління бізнес-процесами замовника.

Дата-центр United DC

ОРЕНДА СЕРВЕРНИХ ШАФ


ПОСЛУГИ КОЛОКЕЙШН

Colocation

ХМАРНІ ПОСЛУГИ

Аренда виртуальных VPS VDS серверов

Дата-центр United DC в Києві має два власні ЦОД та пропонує широкий спектр якісних послуг клієнтам, включаючи оренду серверних стійок, колокейшн, хмарні віртуальні сервери та VPS/VDS хостинг в Україні та Європі.

У United DC реалізовано широкий перелік послуг як для невеликих компаній та приватних осіб, так і для операторів, провайдерів та корпоративних клієнтів. Наш багаторічний досвід управління дозволяє надавати вам комплексні рішення для зберігання, обробки та передачі даних на високому рівні надійності, ефективності та безпеки.

Наша команда експертів готова розробити індивідуальне рішення, яке задовольнить усі ваші потреби. Ми прагнемо, щоб наші клієнти отримували максимальну віддачу від своїх інвестицій в IT-інфраструктуру, тому пропонуємо гнучкі тарифні плани, індивідуальні рішення та постійну підтримку наших клієнтів.

З Дата-центром United DC ви можете бути впевнені, що ваші дані знаходяться у надійних руках!


Дата: 29.01.2014