Перше в Україні стрес-тестування Дата-центру

9 грудня в Даті-центрі United DC було проведено перше в Україні стрес-тестування всіх систем Дата-центру. Всі системи Дата-центру продемонстрували безпрецедентну надійність, навіть у випадках аварійної роботи міської електромережі та можливого виходу з експлуатації частини інфраструктури Дата-центру. Стрес-тестування Дата-центру складалося з двох етапів і проходило за затвердженою раніше програмою. На тестуванні була присутня експертна група, яка включала як фахівців Дата-центру, так і експертів компаній ПП «Геракс» та ТОВ «Альфа Гріссін Інфотек Україна». Подібне стрес-тестування примітне ще й тим, що воно вперше було проведено у присутності представників ЗМІ. Інформацію про стрес тест Ви можете прочитати в журналі «Мережі та Бізнес» № 6 (грудень) 2014 року.

Тест електроживлення Дата-центру
На першому етапі тестування було піддано систему безперебійного живлення. За допомогою рубильника було відключено один з вводів електроживлення, при цьому на клієнтському обладнанні таке відключення не позначилося - обладнання автоматично переключилися на друге введення без перерви в енергопостачанні завдяки 2ум встановленим ДБЖ Emerson APM 150 та підключенням за схемою 2(N+1).  Наступним етапом тестування була імітація так званого миготіння - наявність перебоїв у подачі електроживлення за короткий відрізок часу. Для цього перше введення було технічно заблоковане, а на другому кілька разів поспіль відключався і включався рубильник. ДГУ увімкнувся після 2-го зникнення мережі, але замість 30 секунд, передбачених програмою тестування, завівся через 90 секунд. Такий час не є критичним для системи електроживлення, проте присутні на місці програмісти підкоригували цей параметр та повторили тест. При повторному тесті ДГУ завівся за регламентні 30 секунд

Тест кондиціювання Дата-центру
Варто відзначити, що в Дата-центрі United DC використовуються дві системи охолодження - "зелена" система прямого фрикулінгу та охолодження, реалізоване на базі кондиціонерів Emerson HPM. Тестування в Дата-центрі було піддано обидві клімат-системи. Спочатку кондиціювання, а потім і фрикулінг по черзі запустилися для підтримки безперебійного охолодження в ЦОД. Оскільки стрес-тестування проводилося в модулі, фахівцями Дата-цента в ході тесту окрема увага була приділена температурному режиму всередині серверного обладнання. Для тестування було взято один із серверів, розміщених у гермозоні . Червона лінія на вказаному вище графіку відображає температуру всередині корпусу тестованого сервера в United DC.  При проведенні тестування температура всередині сервера знаходилася в межах 34+-2 °С, і лише при включенні всіх систем (штучно створеному надлишку потужності) опустилася до 31 градуса на нетривалий час, при цьому температура в холодному коридорі ЦОД коливалася в межах 20+-2 °З. Обрив фіолетової та помаранчевої ліній пов'язаний з повним відключенням всіх систем кондиціонування (робота на чистому фрикулінгу) і, як наслідок, неможливості зняття статистики SNMP з них. Коливання помаранчевого та фіолетового графіка пов'язані з переходом системи з режиму FreeColling у режим охолодження лише від кондиціонерів та навпаки. При цьому температура всередині корпусу обладнання практично не змінилася, всі параметри обладнання під час експерименту і після підтримувалися з прецизійною точністю. За результатами тестування всіма учасниками було підписано акт випробувань. Можна констатувати, що тестування пройшло успішно, і головне завдання – підтвердити рівень надійності Дата-центром United DC було виконано.


Дата: 25.12.2014