Де краще розмістити сервер: Colocation в Україні та Європі

Вибираючи між colocation в Україні або в закордонному ДЦ слід керуватися тим, хто буде вашими клієнтами. Якщо переважна більшість ваших клієнтів перебувають в Україні, то й розміщувати сервер найлогічніше на Батьківщині. Відповідно, якщо ваш сервіс орієнтований на клієнтів з-за кордону, то й розміщуватись варто у закордонному ЦОД. При такому варіанті розміщення ви зможете забезпечити себе та своїх клієнтів максимально можливою якістю зв'язку. Якщо ваш сервер встановлений за кордоном, то клієнти, які працюватимуть з ним з України, зазнають складнощів, оскільки сигнал йтиме по світовому каналу, який значно менший і сигнал проходитиме через безліч проміжних вузлів.

Добре там де нас немає

З абсолютно невідомих причин середньостатистичний власник бізнесу стовідсотково впевнений, що при розміщенні свого обладнання за кордоном, він отримає 100% аптайм, найкращу ціну, кваліфіковану техпідтримку та відсутність будь-яких проблем та аварій. На жаль, ці райдужні мрії розбиваються на сувору реальність. Аптайм ваших серверів перебуватиме на тому ж рівні, що й у вітчизняних датах центрах, а ось абонплата буде на порядок вищою.

Як визначити надійність ЦОДу «з першого погляду»?

Перед підписанням договору на встановлення обладнання загляньте в приміщення Дата центру на «екскурсію». Подивіться, як просто потрапити у свята святих Дата цента. Приводом для занепокоєння може бути як відмова показати вам приміщення серверної, так і ваш безперешкодний вхід у ЦОД . Якщо співробітники в дата центрі влаштували там прохідний двір, то ясно, що про збереження вашої інформації можна забути. Якщо ж вам на відріз відмовляються показати приміщення, де будуть встановлені сервери, це теж привід для занепокоєння. Можливо, ДЦ не відповідає тому, що зазначено у його сертифікаті. Оскільки  у  нас ця бізнес ніша досить нова, Українські ЦОД прагнуть наочно показати вам свою відповідність тим чи іншим стандартам, демонструючи все на екскурсіях, які пропонує майже кожен провідний Дата центр в Україні, що поважає себе.

Ті, хто дають вам 100-відсоткову гарантію, найчастіше брешуть.

У Європі, як і нашій країні, є можливість отримати неякісну послугу. Ви навряд чи поїдете на екскурсію в обраний вами дата центр, це додаткові витрати грошей та часу. Ви, швидше за все, подивитесь відгуки та фото вибраного ЦОД. Але, по суті, ви купите кота в мішку. Адже не побачивши на власні очі і не переконавшись у відповідності до заявленого, не можна бути впевненим в якості послуг того чи іншого ЦОД. З вітчизняними простіше: відвідав сайт, записався на екскурсію, півгодини – і ви на місці, побачили на власні очі та ухвалили виважене рішення.

Розмістилися у Європі? При можливій поломці або виникненні несправності ваш сервер буде від ваших співробітників практично в недоступному місці - тому на миттєве або швидке вирішення проблеми та відновлення працездатності бізнесу можете не розраховувати. Часто у вашого закордонного провайдера колокейшн немає україномовної техпідтримки, тому сміливо додавайте кілька годин, а то й днів на подолання мовного бар'єру між вами та співробітниками закордонного ЦОД. Практика показує, що клієнтів, які не підписали дорогий SLA, найчастіше пускають «на самоплив», а іноді й зовсім відверто ігнорують.

У страху великі очі

Звичайно ж, основною причиною міграції серверів у закордонні ЦОДи можна назвати не зовсім адекватну, на наш погляд, поведінку українських контролюючих органів. Але варто зауважити, що переміщення сервера за кордон не панацея. Вилучити ваше обладнання можуть у будь-якій точці світу, процедура для органів стане просто більш клопіткою, але не неможливою. Причому проблеми з вилученням серверів закордоном можуть призвести до значно серйозніших наслідків. Це може на деякий час убезпечити вас від вилучення серверів, але не від перевірок. У цьому питанні немає кращої поради, аніж вести бізнес чесно і не давати приводів для зайвої уваги до вас.

Чого варта уявна безпека?

Якщо ж ви все-таки зважилися на колокейшн за кордоном, варто пам'ятати про деякі труднощі, з якими доведеться зіткнутися клієнту. Перше – це, власне, доставка або покупка серверного обладнання. У першому варіанті досить часто виникають проблеми при перетині митниці. Другий варіант - це придбати сервер прямо на місці установки, такий варіант більш зручний, але найчастіше на півтори - дві тисячі доларів дорожче. І пам'ятайте, що купуючи сервер на ebay та встановлюючи його в європейському ДЦ, ви фактично берете всі ризики та все обслуговування на себе. Адже рідко хто з провайдерів зможе/захоче вам реально допомогти замінити обладнання або провести його діагностику навіть за гроші. Також варто врахувати витрати на відрядження співробітника в країну установки для придбання необхідного обладнання, або ж плату за "віддалені руки" працівникам дата центру. Так, у закордонних дата центрах така послуга оплачується за окремим тарифом і це щонайменше 50 євро/година в робочий час.

Третій варіант – це оренда сервера в самому центрі. І тут начебто все має бути просто і невимушено, але ... Не так все просто. Насправді проблеми, які часто виникають вже на стадії розміщення. Ви думаєте, ваш орендований сервер встановлять і налаштують безкоштовно? Хоч би як. За таку, в принципі нескладну, операцію візьмуть кругленьку суму. Техніки безумовно розумні, але спілкування з ними відбувається через тікет або зворотний дзвінок, а це весь час - час, який ваш сервер працюватиме не на повну потужність, а то й зовсім буде в офлайні.

З бухгалтерією та звітністю теж не все так просто, можуть виникнути проблеми з підписанням договорів та отриманням дозвільної документації, а у разі проблем з оплатою довести, що вона проведена – це ще головний біль для вашого бухгалтера. Звичайно, цих проблем можна уникнути, скориставшись послугами великих фірм посередників. Тільки ось чи готові ви платити ще й за послуги посередника і чи зможете відрізнити серйозну фірму від доморощеного стартапера, який зробив класний сайт і пропаде наступного тижня? Ще однією проблемою може стати трафік. Якщо ви вже були клієнтами українських ЦОДів, то, напевно, звикли до безлімітного трафіку. У Європі за нього доведеться платити окремо. Будь-яке перевищення перетвориться на простій вашого обладнання, додаткові витрати на додаток до основного рахунку та тривале з'ясування стосунків. Якщо ви готові миритися з подібними труднощами заради ефемерної і не завжди виправданої і не 100% «страховки» від вилучення, то закордонні ЦОДи вам підходять.

ПІДСУМКИ

Тож чим же colocation в Україні відрізняється від аналогічної послуги за кордоном?

Плюси розміщення серверів в українському дата центрі:

  • Кращий канал по Україні. Якщо ваш сервіс або сайт орієнтований на українського споживача, то при розміщенні в українському дата центрі ви отримаєте більш надійний, швидкий та якісний канал для української аудиторії.
  • Ціна. Природно ціна на колокейшн в Україні дешевша з поточним курсом валют.
  • Україно-мовна техпідтримка. Ви завжди зможете доступно пояснити свою проблему і вас гарантовано зрозуміють.
  • Доступність обладнання. Ваше обладнання знаходиться у вас під рукою і доступне вам будь-якої миті для ремонту, заміни або профілактики.
  • Безкоштовні «віддалені руки» та сервіс.

Плюси постуги colocation за кордоном у європейському дата центрі

  • Канал кращий по Європі. Якщо ваші основні клієнти знаходяться в Європі, то для Вас якість каналу – безперечний плюс.
  • Створення додаткових незручностей для контролюючих органів, що насправді не зупиняє контролюючі органи, а більше призводить до власних додаткових незручностей

Вибір між розміщенням серверів закордоном та колокейшном в Україні потрібно робити лише після того, як ви зважили всі «за» та «проти» обох варіантів. Оцінивши та усвідомивши всі «за» та «проти» для вашого бізнесу, ви зможете прийняти правильне рішення. Наша порада проста – не приймайте поспішних рішень, а максимально вивчіть усі «+» та «-» обраного Вами Дата Центру. Якщо безвідмовність для вашого бізнесу дійсно важлива, проконсультуйтеся з ЦОД як отримати підвищений рівень безпеки і можливо ви знайдете оптимальне співвідношення між безпекою та зручністю.


Дата: 23.04.2017