Що таке VPS/VDS чи віртуальний сервер?

Віртуальний сервер VPS/VDS це

VPS (virtual private server), VDS (virtual dedicated server) або віртуальний сервер — це послуга хостингу, коли на одному потужному фізичному сервері надається в оренду безліч віртуальних виділених серверів. VDS та VPS емулюють фізичний сервер і мають все необхідне для функціонування та повноцінної роботи. На віртуальному сервері надається root-доступ, є можливість встановлення ОС та програм на вибір, робота одного сервера не впливає на роботу інших.

Віртуальний сервер має свою кількість процесорних ядер, оперативної пам'яті, дисків та власну ОС Windows, Linux, FreeBSD та інші. Для користувача це виглядає як робота з фізичним сервером через віддалене підключення. Керується сервер користувачем з адміністраторськими правами, що дозволяє змінювати налаштування, встановлювати будь-які програми на вибір, не вибираючи тільки з того, що пропонує вам провайдер.

Оренда VPS сервера обходиться набагато дешевше, ніж покупка такої конфігурації фізичного сервера. При цьому фінансові ризики значно обмежені. Якщо бізнес або проект з якихось причин не запуститься або стане на паузу, ви ризикуєте лише абонплатою за віртуальну інфраструктуру вашої компанії.

Ви можете замовити віртуальний сервер з параметрами, які потрібні під ваші завдання сьогодні. Достатньо 5 хвилин, щоб ваш VPS сервер був готовий до роботи. У будь-який час можна збільшити або зменшити конфігурацію сервера та оплачувати саме ті ресурси, які вам потрібні в короткостроковій перспективі. Всі витрати і турботи про апгрейд фізичного серверного обладнання покладається вже на провайдера послуг, а не на бюджет вашої компанії.

Переваги віртуальних серверів над фізичними

Віртуальний сервер в оренду - це економія часу та грошей

При оренді віртуального сервера моніторингом та управлінням обладнанням займається хостинг-провайдер, що в свою чергу заощаджує ваші гроші та час. При використанні фізичних серверів власник самостійно встановлює ПЗ, моніторить роботу і займається управлінням своїх серверів, що в кінцевому результаті тягне за собою збільшення витрат з його боку на персонал та адміністрування.

Доступ до віртуального сервера звідки завгодно і будь-коли

Коли всі ваші дані зберігаються на VPS серверах, ваша команда може отримати до них доступ у будь-який час і з будь-якої точки світу. Така можливість незамінна для компаній, співробітники якої повинні мати можливість працювати віддалено і з різних робочих місць. Це також безцінно, коли сервери або комп'ютери співробітників компанії зламалися або зникли і до них немає доступу. Орендуючи ж віртуальні сервери, дані вашої компанії завжди будуть у безпеці. При використанні фізичного обладнання продуктивність вашої компанії може постраждати, особливо в період оновлення серверів або їх обслуговування. З віртуальними серверами таких збоїв немає, оскільки система може оперативно оновлюватися і масштабуватися навіть у період роботи з нею.

Надійність та безпека VPS серверів

Дані вашої компанії зберігаються на фізичному сервері і багато разів бекапуються. Завдяки цьому розміщення даних на віртуальних VPS серверах стає надійнішим, ви не відчуваєте простоїв у роботі, як це може статися при виході фізичного обладнання з ладу або при необхідності його апгрейду.

Легка масштабованість

Орендуючи віртуальний сервер ви завжди зможете масштабувати віртуальні ресурси у бік збільшення чи зменшення залежно від ваших потреб. З такими можливостями ви будете впевнені, що оплачуєте лише ресурси, що використовуються. Масштабованість можлива і при використанні фізичних серверів, однак це трудомісткий і дорогий процес.

Чим краще віртуальний виділений сервер для бізнесу?

  • компанія не обмежена застарілим обладнанням та динамічно і швидко розвивається;
  • оренда віртуальних серверів та інфраструктури комерційно вигідніша, ніж покупка та постійний апгрейд фізичних серверів. Компанія оплачує ті віртуальні ресурси, які використовує;
  • мінімізація ризиків інвесторів. Навіть якщо проект не стане комерційно успішним, інвестори не матимуть додаткового завдання швидко продати подешевшавше та застаріле обладнання.

Дата: 21.09.2021