Що таке хостинг та домен для веб-сайту?

Що таке хостинг і навіщо він сайту?

Ви вирішили створити веб-сайт. Незалежно від його призначення, вам знадобиться дві речі - це хостинг та домен, які ви можете отримати у свого провайдера, або у спеціалізованих хостинг-компаній, що надають послуги реєстрації доменів та розміщення веб-сайтів.

Що таке хостинг?

В мережі часто запитують: що таке хостинг чи як називається послуга з розміщення інформації сайту на сервері?

Хостинг (hosting) – це послуга оренди дискового простору та ресурсів на серверах провайдера для розміщення інформації вашого веб-сайту з постійним доступом до мережі Інтернет.

Щоб ваш веб-сайт було видно з будь-якого комп'ютера, підключеного до мережі Інтернет у будь-якій точці світу, щоб до нього могли звертатися користувачі, і крім того, щоб швидкість відкриття сторінок сайту не відлякувала своєю повільністю, потрібен дуже потужний комп'ютер, який і оброблятиме такі запити. Цей потужний комп'ютер повинен бути оснащений спеціальним програмним забезпеченням, яке дозволяє обробляти програмний код сторінок вашого сайту, формувати відкриття сторінок, виконувати запити щодо нього користувачів та багато іншого.

Бажано також, щоб на такому комп'ютері було встановлено спеціальне програмне забезпечення – панель керування користувачами та серверами. І найголовніше – цей комп'ютер повинен мати високошвидкісний доступ до Інтернету. Саме такий комп'ютер називається сервером для хостингу.

Залежно від розміру вашого сайту, його призначення, питань безпеки зберігання інформації (баз даних), якою оперуватиме сайт, ви можете орендувати місце на спеціалізованому веб-сервері, що надається Інтернет-провайдером, або орендувати сервер повністю, або придбати власний сервер або орендувати віртуальний сервер у хмарі для хостингу сайту.

Його «місцем проживання» може стати і ваша квартира, і офіс, але оптимальний варіант для розміщення такого серверу - спеціальне місце, що охороняється, з цілодобовою технічною підтримкою, швидкісними каналами доступу до мережі Інтернет і гарантованим електроживленням - дата центр.

Послуга з надання такого «місця проживання», - а саме фізичного місця десь у неоглядній глибині всесвітньої мережі Інтернет, на одному з її багатомільйонних серверів, називається «хостинг» (від англійського слова host – «господар, який приймає гостей» – будь-який пристрій , що надає сервіси формату «клієнт-сервер» в режимі сервера за якими-небудь інтерфейсами і унікально визначений на цих інтерфейсах). Цю послугу надає хостинг-провайдер, або інтернет-компанія, що надає більш широкий комплекс послуг інтернет-доступу. Ось у них ви зможете розмістити свій власний веб-сайт, де ваші веб-сторінки відображатимуться в мережі Інтернет. Свій власний Web-вузол ви також можете розмістити і вдома, або на своєму підприємстві, але для цього вам знадобиться швидкісна лінія доступу, і про це ми поговоримо окремо.

Послуга з розміщення окремого (виділеного) сервера для хостингу називається «колокейшн», колокація – (від англ. colocation - розташування поруч). Послуга полягає в тому, що провайдер розміщує обладнання клієнта на своїй території (зазвичай у дата центрі) та підключає його до каналів зв'язку з високою пропускною здатністю. Іноді вказане обладнання не належить клієнту, а орендується ним у того ж таки провайдера, в цьому випадку послуга називається оренда виділеного сервера.

Все більше популярною для хостингу веб сайтів стає послуга оренди віртуальних серверів, VPS або VDS. Це назва однієї і тієї ж послуги, яка передбачає оренду віртуального виділеного сервера з потрібною вам конфігурацією. VPS/VDS сервер має власну IP-адресу, admin-доступ і налаштовується практично так само, як і фізичний сервер.

Не обов'язково щоб дата центр знаходився десь поруч з вами. Він може бути будь-де. Приміром, дуже популярні дата центри, що у Німеччині чи США. По суті, важливим тут є не місце розташування, а оснащеність, від якої залежатиме швидкість роботи вашого сайту. Не останню роль для хостингу грає також кваліфікація персоналу та рівень сервісу (техпідтримки), що надається їм.

Питання вибору хостинг-компанії, що володіє дата центром, дуже серйозне. Послуги хостингу можуть надавати як компанії-власники серверів, так і просто фізичні особи (реселери), які орендують або самі сервери, або частину їхнього дискового простору (як правило, у американських хостинг-компаній).

Як ми вже зазначали, важливу роль відіграє служба підтримки хостингу. На цей фактор варто звернути особливу увагу, тому що у вас неодмінно виникне безліч питань і вам просто необхідно, щоб підтримка здійснювалася цілодобово, без вихідних, якісно, ​​швидко, а головне – кваліфіковано. У зв'язку з цим, як правило, рекомендується віддавати перевагу великим компаніям, що володіють власними серверами, ніж особам та компаніям, які орендують ці сервери.

Отже, які види хостингу існують і які вимоги, виходячи з ваших потреб, слід висувати для хостингу вашого сайту?

Види Веб хостингу

Безкоштовний веб-хостинг

Безкоштовний веб-хостинг є умовно безкоштовним. Багато безкоштовних хостингів надають таку послугу, платою за яку буде реклама, яка автоматично додається на веб-сторінки через спливаючі вікна, кадри та сценарії. Безкоштовний веб-хостинг зазвичай має певні обмеження в порівнянні з платним хостингом. Наприклад, ви не зможете отримати якомога більше дискового простору, пропускну здатність каналу, або функціональність програмного забезпечення.

Стандартний веб-хостинг (або віртуальний веб-хостинг)

Найбільш поширена форма платного хостингу. Ви платите за певну кількість місця (дискова квота) на сервері веб-хостингової системи, і вони нададуть Вам високошвидкісний сервер, програмне забезпечення та інші зручності. Більшість стандартних веб-хостингів провайдерів використовують загальні системи, в якій Вам надається 5-10 Гб дискового простору на сервері провайдера. Ваш сайт буде там розміщений разом з 15-20 іншими веб-сайтами і всі вони разом користуються одним і тим же програмним забезпеченням.

Виділений веб-хостинг

Надання фізичного сервера хостинг-компанії виключно для вашого сайту. Зазвичай використовується для запуску програм, які не можуть співіснувати на одному сервері з іншими проектами або мають підвищені вимоги до ресурсів. У більшості випадків виділеного хостингу, власник сайту отримує доступ з правами адміністратора (root-доступ) до серверу, щоб вносити зміни для контролю сайту.

Виділений веб-хостинг є хорошим для бізнесу, коли потрібно більше дискового простору або більше контролю над веб-сайтом. Та й з погляду мережевої безпеки такий вид хостингу буде кращим. Коли ваш сайт розміщений на сервері, який не використовує будь-який інший веб-сайт, ви знаєте, що відбувається на сервері, а у разі злому одного сайту при віртуальному хостингу, є ризик отримання несанкціонованого доступу до всіх інших сайтів на цьому сервері.

Дешевшим різновидом виділеного веб-хостингу є послуга, в рамках якої користувачеві надається віртуальний виділений сервер (VDS/VPS). Не варто плутати такий варіант веб-хостингу з описаною вище послугою з надання віртуального веб-хостингу на загальному сервері.

Віртуальний сервер - VPS хостинг

Ґрунтується на розділенні ресурсів фізичного (виділеного) серверу на ряд віртуальних серверів. У плані керування операційною системою віртуальний сервер схожий на фізичний виділений сервер. Зокрема, ви отримуєте: розширені адміністративні права доступу (root) до сервера, власні IP-адреси, порти, правила фільтрації трафіку та таблиці маршрутизації.

Хмарний сервер (cloud server)

Сучасний вид хостингу, у якому хмарний провайдер виділяє віртуальний сервер у хмарі в своєму пулі серверів. Ще деякі хостинг-провайдери називають це як послуга cloud vps, хмарний хостинг, оренда сервера у хмарі тощо. Але важлива відмінність від класичних VPS і VDS це те, що ваш хмарний сервер перебуває відразу на кількох фізичних серверах одночасно. Якщо один із серверів вийде з ладу, то відбувається міграція на інший сервер. Простою у наданні послуги немає. Крім цього, ви можете збільшити або зменшити кількість процесорних ядер, пам'яті, об'єм дисків і все це робиться без простоїв. Дуже радимо придивитися до варіантів послуги Cloud VPS (оренда сервера у хмарі).

Як обрати хостинг для сайту

Вартість хостингу

Вартість – часто перше, про що люди думають, коли шукають веб-вузол для розміщення свого сайту. Ви можете знайти хостинг як безкоштовний, так і вартістю кілька сотень доларів на місяць. Це у випадку, якщо вам необхідний особливо захищений від зовнішніх загроз (хакерських атак) вузол, необмежений мережевий трафік і швидкісний канал доступу до глобальної мережі Інтернет.

Простота у використанні

Скільки часу вам доведеться витратити, дбаючи про свій веб-хостинг і підтримуючи його в робочому стані? Чим більше грошей ви платите, тим менше вам доведеться турбуватися. Якщо ви використовуєте просту послугу хостингу, - а саме тільки розміщення свого власного WWW-сайту на Веб-вузлі хостинг провайдера, то в більшості випадків турботу про підтримання технічного стану апаратного та програмного забезпечення Веб-вузла бере на себе персонал хостинг-провайдера, та це вже включено у вартість послуги.

Зручність у використанні може включати такі речі, як:

  • «Контрольна панель» - програмне забезпечення управління сайтом та додатковими послугами (базою даних, поштовими скриньками, лічильником відвідуваності, системою локального банерного обміну тощо);
  • завантаження файлів з вашого робочого комп'ютера віддалено через Інтернет з використанням протоколу FTP;
  • онлайн редактори HTML;
  • шаблони та модулі для вашого сайту;
  • робочий простір на жорсткому диску сервера веб-хостингу (дискова квота).

Дискова квота

Багато веб-дизайнерів спочатку забувають про дисковий простір, бо вони не думають про зростаючу потребу своєї компанії. Пам'ятайте, що те, що сьогодні здається астрономічним обсягом простору, може не вистачати на рік. Спробуйте передбачити чи спланувати, наскільки ваш сайт зростатиме.

Речі, які займають багато місця на жорсткому диску Веб-сервера:

  • зображення;
  • медіа-вміст – аудіо-, відео-ролики;
  • PDF-документи;
  • бази даних;
  • флеш-анімація;
  • програми;
  • поштові повідомлення (якщо до пакета послуг входить і певна кількість поштових скриньок для електронної пошти).

Операційна система

Операційна система серверу, на якому розміщується ваш сайт, може вплинути на те, як швидко і надійно працюватиме ваш сайт і виконуються додаткові програмні модулі (скрипти) та сценарії. Найбільшого поширення набули серверні операційні системи на основі UNIX (FreeBSD, Linux) та Windows. Більш надійними та стабільними вважаються UNIX-системи.

Програми та сценарії

Чи збираєтеся ви використовувати на своєму веб-сайті простий HTML-код, або будете розширювати можливості свого сайту за допомогою таких програм, як CGI, PHP або AJAX? А як щодо баз даних? Знову ж таки, як і в ситуації з дисковим простором, легко думати «PHP мені ніколи не знадобиться», а потім мати проблему з керованістю та наповненням вмістом сайту через рік, коли використання PHP з самого початку, було б кращим вирішенням проблеми.

Бажано вибрати хостинг-провайдера, який дозволяє отримати доступ до папки CGI-BIN, щоб можна було додавати сценарії пізніше. Ви також повинні шукати постачальника, який має вбудовані інструменти (додаткові послуги):

  • форми зворотного зв'язку з надсиланням повідомлень електронною поштою;
  • гостьова книга, або форми для надсилання повідомлень у чаті;
  • лічильники для підрахунку відвідувачів вашого сайту;
  • локальна мережа банерного обміну (показ кількох рекламних банерів на сторінках вашого сайту);
  • поштові ящики;
  • антивірусне програмне забезпечення;
  • модуль електронної комерції;
  • модуль поштових розсилок;
  • голосування – інструмент для вивчення думки відвідувачів Вашого сайту.

Якщо хостинг-провайдер не надає таких послуг, розробник вашого сайту (веб-майстер) повинен подбати, за необхідності, про включення таких модулів у загальну конструкцію сайту.

Доступ до хостингу

Як ви повинні отримати доступ до сайту, розміщеного на сервері хостинг-компанії, щоб внести зміни? Деякі провайдери дозволяють отримувати доступ до FTP з будь-якого місця і за допомогою спеціалізованого файлового менеджера (наприклад - FAR або Total Commander), в той час як інші вимагають, щоб ви використовували тільки їх інструмент адміністративного доступу через «Контрольну панель».

Підтримка хостингу

Не забувайте про технічну підтримку. Якщо ваш сайт має проблеми, своєчасне втручання технічного персоналу хостинг-провайдера дозволить швидко відновлювати працездатність серверу. Найкраще, коли ваш хостинг-провайдер забезпечує цілодобову підтримку, оскільки мережа Інтернет, як і будь-який інший вид зв'язку, функціонує цілодобово. І ваш сайт також має бути доступний 24 години на добу.

Пропускна здатність каналу доступу до веб-сайту та трафік

Пропускна здатність каналу, по якому включений ваш сервер і обсяг інформації, що передається (трафік) можуть коштувати вам набагато більше, ніж щомісячні внески тільки за хостинг. Пропускна спроможність є обсягом трафіку вашого сайту, що отримується на місяць. Якщо ви припускаєте, що ваш сайт буде дуже популярним, ми рекомендуємо розміщувати ваш сайт з оплатою тільки за швидкість каналу доступу – без оплати за трафік.

Тепер, коли ви знаєте, що шукаєте і яким вимогам повинні відповідати послуги хостинг-компаній, вам простіше буде орієнтуватися в тій масі пропозицій з хостингу, які в достатку представлені на сучасному ринку Інтернет-послуг. Залишилося зовсім небагато – вибрати ім'я для вашого сайту.

Що таке домен (доменне ім'я)?

Доменне ім'я або скорочено домен - символьне ім'я, що служить для ідентифікації областей - одиниць адміністративної автономії в мережі Інтернет - у складі такої області, що стоїть за ієрархією. Кожна з таких областей називається доменом. Загальний простір імен Інтернету працює завдяки DNS — системі доменних імен. Доменні імена дають можливість адресації інтернет-вузлів та розміщених на них мережевих ресурсів (веб-сайтів, серверів електронної пошти, інших служб) у зручній для людини формі.

Після того, як ви сплатили за послуги хостингу, виклали свій сайт і базу даних на сервер, вам залишилося купити доменне ім'я для свого сайту і зіставити його з адресами серверів вашого хостингу. Це можна зробити і раніше, зарезервувавши придбане ім'я для подальшого використання.

Повне доменне ім'я складається з безпосереднього імені домену і далі ім'я всіх доменів, в які він входить, розділених точками. Наприклад, повне ім'я mail.united.net.ua позначає домен четвертого рівня mail, який входить у домен третього рівня united, який входить в домен другого рівня net, який входить в домен верхнього рівня ua, який входить у безіменний кореневий домен. У повсякденному мовленні під доменним ім'ям часто розуміють саме повне доменне ім'я.

Доменна зона - сукупність доменних імен певного рівня, що входять до конкретного домену. Наприклад, зона com.ua містить усі доменні імена третього рівня в цьому домені. Термін «доменна зона» в основному застосовується в технічній сфері при налаштуванні DNS-серверів (підтримка зони, делегування зони, трансфер зони).

Зареєструвати домен сьогодні не складно. Для цього потрібно придумати назву сайту (і хоча це можна зробити і кирилицею, але все ж таки краще мати його написання латинськими літерами), вибрати доменну зону, перевірити його доступність, наприклад на сайті whois.ua (бо назва може бути вже зайнята кимось іншим), якщо домен вільний, – пройти процедуру реєстрації та оплатити домен. Послугу реєстрації здійснює безліч компаній-реєстраторів, і, як правило, це можна зробити у тієї ж, що надає вам послуги хостингу

Використання доменних зон

У момент реєстрації домену вам буде запропоновано на вибір безліч доменних зон, які можуть мати регіональну ознаку, ознаку за спрямованістю ресурсу, або поєднувати ці дві ознаки.

Наприклад, доменна зона першого рівня – говорить про регіональну прив'язку ресурсу (держава Україна). Доменна зона другого рівня – .kiev.ua (kyiv.ua) може відповідати київському регіону.

Домен .com – як правило використовується в доменних іменах комерційних організацій:
.org - для некомерційних організацій,
.net – Інтернет-провайдери, телекомунікаційні компанії та мережеві структури;
.tv – домен використовується для компаній, що працюють у сфері телебачення;
.info – засоби масової інформації
.gov – уряд, а також державні структури та організації.

Наприклад, адреса нашого сайту united.net.ua містить скорочену назву компанії «united», свідчить про сферу діяльності - «net» і належить до держави Україна «ua».

Останнє завдання, яке, можливо, вам доведеться долати - це зіставлення доменного імені адресам серверів вашого хостингу. Ми говоримо «можливо», тому що це необхідно робити лише в тому випадку, якщо послуги реєстрації домену та хостингу ви купували у різних компаній. Як правило, якщо обидві послуги купувалися в одного продавця, жодних налаштувань робити не треба.

Щоб порівняти домен, потрібно лише прописати в панелі управління домену, в його налаштуваннях, IP-адреси DNS-серверів, які надішле вам ваш хостинг-провайдер на ту електронну адресу, яку ви вказали при реєстрації.

Після того, як всі пункти будуть виконані, будь-який користувач мережі Інтернет зможе побачити ваш ресурс просто ввівши його адресу в рядку браузеру!


Дата: 22.01.2014