IT-календар: день інформатики, програміста та інші свята в Україні

Праздники IT-специалистовХоч і говориться, що ледарство – мати всіх пороків, але все-таки прагне душа людська свята. Душа IT-фахівця – не виняток! А тому «цифрове» життя стрімко обростає своїми святами.

Остання неділя січня

• Міжнародний день БЕЗ Інтернету

Це свято вигадали в 2002 році організатори британського некомерційного онлайнового проекту DoBe.org, які оголосили останню неділю січня Міжнародним днем ​​без інтернету. Цього року він відзначався 25 січня. За їхнім задумом, цей день люди повинні провести в офлайн, тобто без виходу у всесвітню мережу і без комп'ютера. Користувачі мережі, замість онлайн-спілкування, мають вийти на прогулянку, виїхати за місто, відвідати родичів та друзів. Для того, щоб вибрати спосіб проведення часу без інтернету, DoBe.org пропонує на аркуші паперу написати шість варіантів проведення дозвілля, а потім кинути гральну кістку, щоб визначити, який з них здійснити насамперед.

6 лютого

• День безпечного Інтернету (Safer Internet day)

Це свято було започатковано з ініціативи Європейської комісії у 2004 році. Він відзначається першого вівторка лютого. У 2009 році святкування припало на 2-ге число місяця. Метою дня безпеки в Інтернеті є інформування користувачів мережі про ризики та небезпеки, пов'язані з всесвітнім павутинням. Свято відзначається у всьому світі.

14 лютого

• День комп'ютерника

Це день усіх закоханих у комп'ютери людей. А якщо серйозно, то 14 лютого 1946 був запущений перший електронний цифровий комп'ютер ENIAC, який реально працював і навіть здійснював обчислення (обрахунок балістичних таблиць армії США). На честь цієї події і задумали свято, відзначати яке тепер можуть мільйони користувачів комп'ютерів у всьому світі.

День сетевого кабеля

28 лютого

• День мережевого кабелю (День ІТ-шника)

Неофіційне свято IT-фахівців, нібито присвячене дню винаходу мережевого кабелю.

28/29 лютого

• День оверклокера (International Overclockers Day)

Святкується з 2004 р.: 10.02.2004 р. на форумі російського оверклокерського порталу «зима з чорнозему» запропонував: «…давайте призначимо собі дату – День оверклокерів (а то день танкіста є, у лісовій промисловості теж… абидно жити без свята)» .

Після дискусії було вирішено святкувати День усіх оверів (спільноти оверклокерів) 28 лютого, а високосний рік – 29 (типу «розігнаний» рік).

12 березня

• День свободи слова в Інтернеті

Створено з ініціативи міжнародної організації "Репортери без кордонів" (під патронатом ЮНЕСКО). Вперше відзначається 12 березня 2008 р.

На сьогоднішній день у всьому світі 63 інтернет-дисиденти перебувають у в'язниці, бо скористалися своїм правом на свободу слова в Інтернеті.
«Репортери без кордонів» закликають цього дня висловити у віртуальному просторі протест проти цензури, якою зловживають уряди деяких країн (Бірма, Китай, Північна Корея, Куба, Єгипет, Еритрея, Туніс, Туркменістан та В'єтнам, - на думку організації, ці країни становлять найбільшу небезпеку для Мережі).

День выключения

Передостання субота березня

• День вимикання (Shutdown Day)

Вперше це свято відзначалося 24 березня 2007 року. Тоді в Мережі з'явився заклик відключити в один день якнайбільше комп'ютерів по всьому світу. Мета акції полягає в тому, щоб дізнатися, скільки людей може протриматися протягом доби без комп'ютера, і що може статися в результаті такого флешмобу.

Авторами ідеї стали програмісти, які проживають у Монреалі (Канада), Denis Bystrov (народився в Білорусії) та Ashutosh Rajekar (народився в Індії).

Святкується у передостанню суботу березня.

4 квітня

• Міжнародний день Інтернету

У 1998 році Папа Римський Іоанн Павло II заснував Міжнародний день Інтернету, який щорічно святкується 4 квітня - преставлення (смерті) святого Ісидора Севільського, покровителя учнів і студентів, який створив першу в історії енциклопедію «Etymologiae» у 20 томах. Також дата 4.04 дуже схожа на помилку HTTP 404.

17 травня

• Світовий день інформаційної спільноти

17 травня 1865 р. у Парижі було засновано International Telegraph Union (з 1932 р. – International Telecommunications Union).

27 березня 2006 р. Генеральна Асамблея ООН ухвалила Резолюцію, в якій проголосила 17 травня Всесвітнім Днем інформаційної спільноти.

День системного администратора

Остання п'ятниця липня

• День системного адміністратора (System Administrator Day/Sysadmin Day)

Святкується щороку, в останню п'ятницю липня.
Створений сисадміном з Чикаго Тедом Кекатосом (Ted Kekatos).
Вперше відзначався 28 липня 2000 року.

9 вересня

• День тестувальника

9 вересня 1945 р. вчені Гарвардського університету, що тестували обчислювальну машину Mark II Aiken Relay Calculator, знайшли метелика, що застряг між контактами електромеханічного реле.

13/12 вересня

• День програміста

Неофіційне свято програмістів, яке відзначається на 256-й день року. Число 256 (2 у восьмому ступені) обрано тому, що це кількість чисел, які можна виразити за допомогою одного байта.

У високосні роки це свято випадає на 12 вересня, у звичайні – на 13 вересня.

Святкується на пропозицію Валентина Балта, співробітника однієї з веб-студій (він збирав підписи на підтримку визнання цього дня офіційним святом).

Примітка: Якщо рахувати з 0 (що відповідає традиціям програмістів), то потрібно відзначати свято в 255-й день року.

День рождения смайла

19 вересня

• День народження «смайлу»

19 вересня 1982 р., професор Університету Карнегі-Меллона Скотт Фалман (Scott E. Fahlman) вперше запропонував використовувати три символи, що йдуть підряд – двокрапка, дефіс і закриває дужку 🙂 – для позначення «усміхненого обличчя». Тепер – за допомогою смайликів у звичайному тексті – можна передавати свої емоції.

16 листопада

• День працівників радіо, телебачення та зв'язку України

День працівників радіо, телебачення та зв'язку встановлено Указом Президента № 667/94 від 11 листопада 1994 року на підтримку ініціативи працівників радіо, телебачення та телекомунікаційної галузі України. Девізом працівників зв'язку та сфери інформатизації стали слова: «Ми працюємо, щоб Україна стала розвинутою інформаційною державою».

26 листопада

• Всесвітній день інформації

Проводиться з ініціативи Міжнародної академії інформатизації (МАІ), що має генеральний консультативний статус в Економічній та Соціальній раді ООН.

30 листопада

• Міжнародний день захисту інформації (Computer Security Day)

Святкується з 30 листопада 1988 р. з ініціативи американської Асоціації комп'ютерного обладнання, яка хотіла нагадати всім про необхідність захисту комп'ютерної інформації, звернувши увагу виробників та користувачів апаратних та програмних засобів на проблему безпеки.

Примітка: в 1988 р. була зафіксована перша масова епідемія хробака, який отримав назву на ім'я свого «творця» – Морріса. Настав момент істини – час «Ч» – час замислитись про необхідність комплексного підходу до забезпечення інформаційної безпеки.

1 грудня

• День домену .UA

1 грудня 1992 року – дата офіційного делегування Україні домену .UA.

4 грудня

• День інформатики в Україні

4 грудня 1948 р. – день народження радянської інформатики.

В серпні 1948 р. чл.-кор. АН СРСР І.С. Брук разом із інженером Б.І. Рамєєвим представив проект автоматичної обчислювальної машини.

4 грудня 1948 р. Державний комітет Ради Міністрів СРСР з впровадження передової техніки в господарство зареєстрував за номером 10475 винахід цифровий ЕОМ.

День інформатики в Україні відзначається 4 грудня.

9 грудня

• День народження комп'ютерної миші

9 грудня 1968 року американський винахідник Дуглас Енгельбарт зі Стенфордського дослідницького інституту представив першу світову комп'ютерну мишу.

14 грудня

• День Інтернету в Україні

Святкується щорічно з 2001 року.

19 грудня

• День галузевого спеціаліста з безпеки

19 грудня 2009 року було засновано галузеве свято – День спеціаліста з безпеки України. Цей день проводитиметься не лише як святкова подія, а й як підбиття підсумків року, організація конкурсів, рейтингів та всіляких акцій. Ініціатором події виступив Security.ua – галузевий портал з безпеки України. У 2009 році під час урочистої установи Дня спеціаліста з безпеки України було сформовано оргкомітет з питання внесення дати відзначення Дня до державного реєстру свят України.


Дата: 27.06.2007